TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Látnivalók

Az Ipolyi Arnold Művelődési Központ, Könyvtár és Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény intézmény Helytörténeti gyűjteménye az Almásy úton egy szép polgári házban kapott otthont, gyűjtőkörébe a város és környékének története, néprajza tartozik, gazdag kiállítási anyaggal. A gyűjtemény felöleli a város régészeti emlékeit az őskortól a török korig. A helyi lakosok által 1966-ban létrehozott gyűjteményben mintegy 5 ezer dokumentum és tárgyi emlék szerepel. Állandó kiállításán bemutatják többek között a ma már nem létező török kori vár makettjét.

Cím: Törökszentmiklós, Almássy u. 20.

 

A város templomai szépségükkel, egyházi és kulturális rendezvényeikkel sok érdeklődőt is vonzanak, jelentős turisztikai, idegenforgalmi vonzerő.

 

A Református Templomkéső – barokk stílusban épült 1787-89 között a galériás homlokzat előtti toronnyal, Rábel Károly gyöngyösi építész tervei alapján. A templom orgonája 1861-ben készült. Az egyházi ünnepek, istentiszteletek mellett orgonahangversenyek, komolyzenei esteknek, rendezvényeknek is otthont ad. Az épület műemlék jellegű.

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth u. 114.

 

 

 

A Szentháromság Római Katolikus Főtemplom kevert román stílusban az elpusztult török vár helyén épült. A millennium évében ünnepelte 100 éves jubileumát, ekkorra teljesen felújították az előtte lévő Ipolyi Arnold térrel együtt, mely szabadtéri rendezvényeknek is otthont ad. A kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyű csarnoktemplomot Aigner Sándortervezte.

 58 méteres tornyával, gyönyörű belső festményeivel a Közép-Tiszavidék egyik legimpozánsabb temploma. Akusztikája miatt kiválóan alkalmas zenei hangversenyek rendezésére.

Cím: Törökszentmiklós, Ipolyi Arnold tér 1.

 

Kálvária Kápolna 1756-1761 között építette Almás János a Kálvária-dombon. 1948-ban XII. Pius pápa Fájdalmas Szűz Mária-szobrot küldött a magyar népnek, melyet Mindszenty József bíboros helyezett el a kápolnában, amely így kedvelt búcsúhely. A város legrégebbi épülete, amelynek belső falfestése kalocsai mintájú.

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth Lajos u. 253.

A Törökszentmiklósi Önkéntes Tűzoltótestület – országosan is az elsők egyikeként – 1875. január 15-én alakult meg. Az 1896-ban épült Tűzoltótorony tűzoltó- és ipartörténeti műemlék épülete 2007-re teljesen megújult és a Köztestületi Tűzoltóságnak ad otthont.

 

Az Almásy-kastély eklektikus stílusban épült 1860-1890-ben. Az észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépületet a korábbi, a főépületet a későbbi építési periódusban emelték.

A kettőt faoszlopos folyosó köti össze. A kastélyhoz vezető út bal oldalán látható az 1860 körül elkezdett, észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépület. A sarokrizalitos, földszintes épület kertre néző homlokzatának közepén nyitott terasz van, magasított tetőrészét galériás kilátótorony ékesíti. E torony tetőrésze a népies fa haranglábakra emlékeztet.

A kastélyhoz egy 14 hektáros, 1980 óta természetvédelmi területnek nyilvánított park is tartozik.

Jelenleg felújítási munkák miatt nem látogatható.

 

Szenttamás és az Almásyak

A török hódoltság korában lakatlanná vált Szenttamás-pusztát az Almásy család telepítette be újra, ők 1716-ban és 1720-ban szereztek birtokjogot a Törökszentmiklóst környező területekre. Az örökváltsági szerződés megkötése után a Szenttamási-pusztai részt Almásy Imre gróf kapta, aki 1860 és 1890 között felépíttette az épületegyüttest.

Cím: Törökszentmiklós, Szenttamás-puszta

 

Az Almásy-kastélyhoz tartozó lovas létesítményben Magyarország egyik leghíresebb angol telivér ménese látható. A kastélyépítő Almásy Imre alapította a ménest is, ő ugyanis neves tenyésztő volt. Szenttamás az egyik leghíresebb magyar lótenyésztési központ lett, versenylovait Európa-szerte ismerték. A ménes nyertes lovainak díjait, hajtóik kitüntetéseit a kastély egy termében mutatják be.

Jelenleg nem látogatható.

Cím: Törökszentmiklós, Szenttamás-puszta

 

Törökszentmiklós egyik gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező zöldövezeti területén található a 2001. év végétől már minősített gyógyvízzel rendelkező városi strand és háromcsillagos kemping, melynek jó levegője és mikroklímája, illetve a hozzá kapcsolódó horgásztó várja az átutazó és gyógyulni vágyó vendégeket. A strand közel 4 hektáros területen fekszik, ligetes környezetben, lakóterület szélén. A fürdő területén található kemping nyolc új faházzal rendelkezik, de a pihenőpark lakókocsival érkező, illetve sátras vendégeket is fogad.

A fürdőben egész évben gyógymedence üzemel, ahol szauna, masszázs, szolárium szolgáltatás vehető igénybe. 2010. évben megújult a strandfürdő. Új medencék és megszépült környezet várja a látogatókat. A már meglévő gyógymedence mellett elkészült a kisgyermekek fürdőzését szolgáló pancsoló medence és egy úszásoktatásra is alkalmas strandmedence. A medencében dögönyöző és hullámrész teszi még kellemesebbé a fürdőzés élményét.