TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Lakossági tájékoztató a PFIZER/BIONTECH által gyártott COMIRNATY COVID-19 elleni mRNS vakcináról

2021-01-06 19:34

 

 A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen, védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésre is.

 

 A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt, a stabilitás miatt módosított hírvivő RNS molekulát (mRMS) tartalmaz.

 

 A Comirnaty aktív immunizálásra javallott vakcina védelmet biztosít a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, 16 éves és idősebb személyeknél.

 

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

 

 Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19 betegséget.

 

 A védőoltás beadása oltási terv alapján történik, majd a kijelölt oltópontokon. A védettség kialakulásához két, 21 nap különbséggel beadott oltásra van szükség. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követő 7 napon belül alakul ki. Mivel minden vakcinánál, a Comirnaty esetében is előfordulhat, hogy a 2 adagból álló oltási sorozat nem véd meg minden beoltott személyt, és nem ismert, meddig tart a védőhatás.

 

 Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

 Jelenleg a várandós vagy szoptató nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

 

 Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogamzóképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a teherbeesést.

 

 Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció (az egész szervezetet érintő túlérzékenység) szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

 Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet.

 

A Pfizer/BioNTech vakcina korai fázisú vizsgálatai azt mutatják, hogy az oltóanyag biztonságos.

 

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

 

 Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

 

A felsorol reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

 

 Kérjük, az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek jelentse.

 

 https:www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

 Az oltás ingyenes és önkéntes.