TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Barnamezős beruházás keretében az iparipark fejlesztése zajlik Törökszentmiklóson

2019-03-13 14:59

A kivitelezést jelképező ünnepélyes alapkövet március 13-án a volt Vegytek telephelyén Markót Imre polgármester, Boldog István országgyűlési képviselő, Fehér Petra a JNSZ Megyei Közgyűlés alelnöke helyezték el. A közel 800 millió Ft-os fejlesztéshez a Terület és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból 678,6 millió Ft támogatást kapott az önkormányzat.

 

A déli iparterület Törökszentmiklós meghatározó gazdasági centruma. Az ipari terület a Törökszentmiklós Dózsa György út - Béla király utca - Lábassy utca – Kelet utca – Tisza István utcák által határolt területen lévő ingatlanokon elterülő ipartelepet foglalja magában.

Törökszentmiklós Városi Önkormányzata a belső erőforrásokra épülő, gazdaságélénkítő és foglalkoztatást ösztönző gazdaságfejlesztés érdekében 2017-ben sikeresen pályázott az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” felhívásra, melyen a TOP forrásaiból 678 594 500 Ft támogatást nyert el a közel 800 millió Ft-os fejlesztés megvalósítására.

 

Az elmúlt években a korábban alulhasznosított telephely megtelt, és egyre több vállalkozás bérel ott területet, épületrészt, hogy ott tároljon, szolgáltasson, vagy termeljen. A déli iparterületen több bérlő is működik, a mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó Claas Hungária Kft., a TDA WOOD Fafeldolgozó Kft., a személyszállítással foglalkozó PSL Hungary Kft. és a White PSL Transz Kft., a vetőmagtároló Taköv Transz Hungária Kft., az egyebek mellett generál kivitelezéssel foglalkozó LIMA-98 Kft., a műtrágya, nitrogénvegyület gyártásával foglalkozó Péti Nitrokomplex Kft., a készételeket gyártó Natural Meat Kft. és gépipari tanácsadó, közvetítő BDO Magyarország Kft.

 

A telephely rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, mivel közvetlen közútkapcsolattal rendelkezik, illetve a megyében a szolnoki ipari parkon kívül csak ez az iparterület rendelkezik használható iparvágánnyal.

 

Az elmúlt években az Önkormányzat gazdasági lehetőségeihez mérten igyekezett szinten tartani a telephely szolgáltatásit, azonban jelentősebb előrelépést ez a projekt hozhat. A projekt fontos része a szennyezet területrész környezet kármentesítése, amely mellett magában foglalja az alapinfrastruktúra korszerűsítését, így a vízgazdálkodási közművek, út, parkoló, térvilágítás és ezt kiegészítő térfigyelő és beléptető rendszer kiépítését. A csaknem 11 hektáros területen egy 1580 m2-es új raktárépület (csarnok) épül, továbbá a meglévő épületek közül a porta, irodaépület, laborépület korszerűsítésére is sor kerül. Az egykori laborépület - a telephelyen jelentkező igényekre válaszul – átalakításra kerül, és az ott termelő, szolgáltató vállalkozások számára szociális épületté alakul át.

 

A fejlesztés megvalósulása után 2020 májusától már sokkal korszerűbben áll rendelkezésre a telephely ezzel segítve az ott dolgozó vállalkozások működését, előmozdítva versenyképességüket.