TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Megújult a Bercsényi Miklós Katólikus Gimnázium villamos energia ellátása

2011-09-07 09:22

Szeptember 1-je mindenképpen egy újabb mérföldkő a gimnázium életében. E nappal a Katólikus Egyház fenntartása alá került a gimnázium, és ugyancsak erre a napra esett a megújuló-energia  jelenlétét  képviselő szélturbinák és napkollektorok átadása is.

Két hónapja, hogy aláírásra került az energetikai korszerűsítésre vonatkozó szerződés, melynek kivitelezését a Japán Kezdeményezés Kft. végezte. A nap és a szél energia felhasználásával nyert villamos energia az iskola ezen ellátásának 20 %-át  biztosítja majd. Az ünnepélyes átadásnál jelen volt Bencsik János energiaügyi államtitkár, dr. Ternyák Csaba egri érsek, Masanori Hosokowa japán nagykövet helyettes. Köszöntőjében Dr. Juhász Enikő polgármester asszony szólt arról, hogy városunk igyekszik kihasználni geotermikus energiáját, hiszen termálvízben gazdag vidék vagyunk. Az intézmények felújítása, szigetelése után lassan megkezdődik a termálvízzel történő fűtés. Ehhez kiegészítésként nagyon jól illeszkedik a szél és a nap energiája.

A beruházás közel 15 millió Ft-os, melyhez 9 millió Ft európai uniós támogatást nyert az önkormányzat. A fennmaradó önrészt az Egri Érsekség, mint az iskola fenntartója átvállalta. Az EGYMI valamint a Bercsényi Miklós Gimnázium tetejére egy összesen 10 kw névleges teljesítményű, megújuló energiaforrást biztosító berendezés került. A rendszer hibrid üzemű, egy 6 kw teljesítményű szélgenerátorból valamint 4,2 kw teljesítményű napelemes rendszerből áll.

A költségek 20 év alatt térülnek meg, de a rendszer bármikor tovább bővíthető. Bencsik János államtitkár pozitívan értékelte a megújuló energia előtérbe helyezését, mert nagyon fontos az energiával való takarékoskodás és az emberek szemléletformálása e téren. Itt a kettő összekapcsolódik, hiszen a gyerekek a rendszer által termelt energiát nyomon követhetik az iskola aulájában elhelyezett nagyméretű kijelzőn.