TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Ipari park

2003-07-03 15:29


Kapcsolattartó:

Marsi Péter

Telefon:

00-36-20-777-84-02

Fax:

(56) 590-437

e-mail: 

marsi.peter@torokszentmiklos.hu

 

Címe: 5200 Törökszentmiklós
Kossuth L. utca 135.

 Budapest-Debrecen között vasúton, de a 4-es számú főközlekedési úton közlekedő utas előtt egy tipikusan alföldi mezőváros képe tárul fel a tájba épülő külterületi gazdálkodással. Törökszentmiklós igazi mezőváros, ipari parkkal, kereskedelemmel, színvonalas szolgáltatásokkal, üzletekkel. Emellett a Tisza élő és holt-ágai nyújtanak lehetőséget a vízi sport kedvelőinek, valamint gyógyvizes strand, kemping, horgásztó, vadásztársaság várja az átutazó és gyógyulni vágyó vendégeket.

Az ipari park a város központjától alig 1,5 kilométerre található a 46-os országos útvonal két oldalán. A már működő és betelepített területrészen működnek az „alapítók” üzemei és az időközben érkezett társaságok. A mezőgazdasági gépgyártástól kezdve híradástechnikai, gépipari, felületkezelési, lemez megmunkálási tevékenység zajlik a csarnokokban, üzemekben. Betelepülés alatt áll egy munka- és védőruha mosására szakosodott cég is. Az ipari parkban megfelelő az infrastruktúra. A további bővítésre kijelölt 25 hektár területen őszre készül el a komplex infrastruktúra. Igény szerint bővíthető az iparvágány is.
 
Fejlődik az ipari park, ahol további befektetők jelenhetnek meg, akik várhatóan korszerű technológiát, termelési kultúrát hoznak magukkal. Ennek elősegítése érdekében az ide érkező cégek munkahelyteremtő beruházásait az önkormányzat különböző támogatási formákkal ösztönzi. Adómentesség, adókedvezmény vehető igénybe, de a képviselő testület egyedi elbírálási lehetőségektől sem zárkózik el.

Az Ipari Park története

Törökszentmiklós gazdasági életében egészen a XIX. század közepéig a mezőgazdaság és élelmiszeripar (malom és baromfi ipar) dominált. Az itt terülő földeken főként búzát, árpát, kukoricát, cukorrépát, zöldségfélét, napraforgót és repcét termesztettek. Jelentős állattenyésztés is kötődik a jellegzetes mezővároshoz: sertés, szarvasmarha és baromfi a meghatározó. Itt működik az ország korábban egyik legjelentősebb malom és takarmányüzeme, a mai Kunsági Malom Kft.

A törökszentmiklósiak méltán büszkék eleik gazdasági tevékenységére, hiszen Lábassy János a városban alapította meg 1848-ban az ekéket, boronákat, gyűrűshengereket gyártó műhelyét. A műhelyből épült ki az ötvenes években a mezőgépgyár és öntöde. Az ipari ágazatban az elmúlt évek is látványos fejlődést hoztak, itt telepedett le a Claas Hungária Kft., a Videoton Holding Rt. a Radar Holding Rt valamint a Semecs Kft. E cégek konzorciumot hoztak létre, és ipari parkká alakították a 23 hektár területű ipari övezetet.