TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Felhívás

2015-10-09 16:10

Felhívás

a közterületi árkok rendbetételére

 

Az őszi idő és a hamarosan jelentkező csapadékos időjárás miatt érdemes odafigyelni az árkok állapotára, hiszen a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok az elvezető rendszerbe kerülve esőzés idején komoly problémákat okozhatnak. Kérjük az ingatlantulajdonosokat, hogy végezzék el az ingatlanaik előtt húzódó árkok, csatornanyílások tisztítását, a betemetett árkok helyreállítását illetve a járműbehajtók alatti átereszek karbantartását.

Jogszabály írja elő, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdaszakasz és a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztántartásáról úgy, mint gyomtalanítás, gaztalanítás, fűvágás, hó eltakarítás, síkosság mentesítés, hulladékmentesítés.

A Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői ellenőrzik a közterület rendjének és tisztaságának fenntartását és ahol szabálytalanságot tapasztalnak ott élni fognak a szankcionálás lehetőségével.

Itt említjük meg, hogy a közösségi együttélés szabályairól és megszegésének következményeiről szóló 14/2015 ( V.29 ) önkormányzati rendeletünk kimondja, hogy a szabályt szegő természetes személyek  200.000 Ft, a jogi személyek 2 millió Ft közigazgatási bírsággal sújthatók. Amennyiben a helyszínen a jogsértést elismerik, úgy helyszíni bírság kiszabásának van helye, mely akár 50.000 Ft-ig is terjedhet.

Az írott normákon túl közösségi érdek a csapadékvíz okozta károk megelőzése illetve enyhítése.

Ennek megvalósítása érdekében közös együttműködésre van szükség. Ezúton is köszönjük lakosainknak, hogy ezen felhívásban foglaltaknak még az őszi esőzések előtt eleget tesznek, és a jövőben is rendszeresen elvégzik az ingatlanaik előtt húzódó árkok tisztítását.