TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Megnyitotta kapuit az Alkotóház

2015-05-27 07:29

Megnyitotta kapuit az Alkotóház

 

Az „Apáról Fiúra” kézművesség 22 éve él közöttünk alapítványi formában majd 2004 óta egyesületként működik. Régi álmuk vált valóra, hiszen a református egyház által vásárolt Kutas B. u. 7 szám alatti házat kézműves műhelyként birtokba vehették. Az Alkotóházat május 24-én Szabó József református lelkész áldásával adták át az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesületnek. Az ünnepélyes átadáson Markót Imre polgármester hangsúlyozta milyen fontos szerepet tölt be az egyesület a népi hagyományok ápolásában, mivel nemcsak a kézművességet, hanem a népi kultúrát is tovább örökíti a gyermekek számára. 

Galsi Zoltán helytörténet kutató az épület eddigi történetével ismertette meg a közönséget, majd az épület fénykorában készült fotót helyezték el az egyik szoba falán.

Pál Miklósné a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke régóta figyelemmel kíséri az „Apáról Fiúra” tevékenységét.  Magyarországon ezt a fajta tevékenységet 4000 fő műveli és ez a 34. Alkotóház, amely arra hívatott, hogy ápolja és tovább adja a kézművességet - említette elnök asszony.  A mesterségek oktatása mellett a táborokban, népi játszóházakban a népzene és táncoktatás, a népi színjátszás és népzenei előadás is megjelenik, melyet magas színvonalon képviselnek.

Forgácsné Molnár Anett egyesületi elnök felidézte a tavalyi pünkösdöt, amikor Szabó József esperes felvetette az ötletet, mit szólna ahhoz, ha a kézműves tevékenységhez társulnának egy ingatlannal. Az együttműködés létre jött és hét hónap alatt sok- sok segítséggel, támogatással – melyet ezúton is köszönnek mindenkinek - felújították az épületet. Most már mindennek lesz helye, hiszen olyan felszerelt műhelyeik vannak, mint: fazekas, kosárfonó, szövő, gyertyamártó, tűzzománcos, mézeskalácsos. Az Inas képző, az Inas kukkolda, Bütykölde, a Játékház és Játékudvar mind megfér egy helyen. Számos mesterséget elsajátíthatnak az ide látogatók: gyöngyfűzés- népi ékszerkészítés, hímzés, csipkeverés, babakészítés, fajáték készítés, gyertyamártás, mézeskalácsosság, viseletkészítés, bútorkészítés, tojásfestés, nemezelés, kosárfonás, szappankészítés, szövés, tűzzománc ékszerkészítés. Szeretnének a turizmusba is bekapcsolódni, mivel a ház nyitott, közművelődési munkatársuk végig tudja kalauzolni az Alkotóházba betérőket. A foglalkozások továbbra is a megszokott keretek között zajlanak, hiszen a „mesterek” is dolgozó emberek.

A ház tényleges birtokbavétele másnap megtörtént, hiszen a Pünkösdi Vigadalmat már az új otthonukba tartották és itt tartják majd a nyári táboraikat is.

Látogassanak be hozzájuk!