TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Megnyílt a lehetőség a vidékfejlesztési forrás pályázatokra

2015-05-20 15:59

Megnyílt a lehetőség a vidékfejlesztési forrás pályázatokra

 

A JNSZ Megyei Kormányhivatal ezúton is tájékoztatja a településeket, hogy az alábbi vidékfejlesztési forrásokra van lehetőség pályázni.

 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015 évtől igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 21/2015 ( IV.17) MvM rendelet értelmében a 2007-2013 között fel nem használt összesen 35 milliárd Ft vidékfejlesztési forrás az alábbi témakörökben pályázható.

·         vidéki gazdaság és lakosság  számára nyújtott alapszolgáltatások  15 milliárd Ft

·         fiatal gazdák induló támogatása 10 milliárd Ft

·         kertészeti gépek beszerzése 10 milliárd Ft

 

A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztését tartalmazó jogcímen a települési önkormányzatok, társulásaik, nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházi jogi személyek nyújthatnak be pályázatot gépbeszerzésre. ( Pld. mikrobuszok és terepjárók beszerzésére is ) A pályázaton azok a települések vehetnek részt, amelyek lakosságszáma 5 ezer fő alatti, vagy nem haladja meg a 100 főt négyzetkilométerenként, vagy az 5 ezer fő lélekszám feletti települések esetében a lakosság több, mint 2 %-a tanyás térségben él. Ezen a jogcímen belül pályázható többek között a tanya és falugondnoki hálózat fejlesztése, illetve a kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztése. Pályázni május 5-től lehet.

A fiatal gazdák induló támogatását az előző évekhez hasonló feltételekkel hirdetik meg, azonban csak azon fiatal gazdák indulhatnak a mostani pályázaton, akik korábban nem nyújtottak be és az idén sem nyújtanak be területalapú támogatási kérelmet. Pályázni május 18-tól lehet.

A kertészeti gépbeszerzés támogatás mértéke a tervezet szerint 35 %-os, de a fiatal gazdák és a kedvezőtlen adottságú területen gazdálkodók további 10 %-os többlettámogatást kaphatnak. Pályázni május 18-tól lehet.