TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

A török nagykövet látogatott el Törökszentmiklósra

2015-03-02 12:14

A török nagykövet látogatott el Törökszentmiklósra

Városunk a nevében is viseli a török—magyar összetartozást, melyet fontos ápolni.

 

A két nemzet közötti kapcsolat reneszánszát éljük Magyarországon, melyben Törökszentmiklós is kap egy lehetőséget - hangsúlyozta Vona Gábor a Jobbik elnöke, akinek köszönhetjük a találkozó létrejöttét. Markót Imre polgármester és Fejes Tibor alpolgármester február 27-én a Városháza Dísztermében fogadták a delegációt. A látogatás célja a kapcsolat felvétel és egymás megismerése volt.

Sakir Fakili Törökország nagykövete a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség  ( TIKA) magyarországi koordinátorával Pinar Özcan asszonnyal érkezett.  A TIKA a török kormány által létrehozott és jelentős anyagi forrásokkal felruházott szervezet, mely a török műemlékvédelemmel és a török műemlékek rekonstrukciójával foglalkozik.

 „ Jó érzés egy ilyen városba érkezni melynek a nevében is szerepel a török szó” – így köszöntötte a város vezetőit nagykövet úr. Később azt is megtudta, hogy a Szentmiklós név is kötődik hozzájuk, hiszen Szent Miklós püspök a törökországi Míra városában született. Így a teljes településnév egyfajta török kapcsolatot jelenthet. Viszonzásul megosztotta velünk a Városháza aulájában található I. világháborús áldozatok neveinek áttekintésénél, az általa felfedezett török eredetiséget, amely a Karakas vezetéknévvel kapcsolatos. A Karakas szó török nyelven „fekete szemöldököt” jelent. 

Markót Imre polgármester a város eredetéről, történelméről, a XV. századbeli török palánkvárról és az itt élő török lakosság dokumentumokban fellelhető kultúrájáról szólt, majd bemutatta a jelenkori város gazdasági, kulturális értékeit.

A városházi ismerkedés után egy sétát tettek a városban, megtekintették a Helytörténeti Gyűjteményben a török kori emlékeket és azt az épületet ahol esetlegesen egy állandó török kiállítást nyithatnánk meg városunkban. Felmerült még egy testvérvárosi kapcsolat felvétele is, amely már több lehet a kulturális kapcsolatnál. Egy ilyen szerződés gazdasági kihatásokkal is bírhat.

A projekt ötletek 1-2 hónapon belül kidolgozásra kerülnek. Előreláthatólag a tavasz folyamán a képviselő- testület döntést tud hozni és remélhetőleg a nagykövetség részéről is választ kapunk majd.