TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Don -Kanyar áldozataira emlékezünk

2015-01-08 13:18

Don -Kanyar áldozataira emlékezünk

 

 

A Város Önkormányzata és a Városi Kulturális Központ rendezésében a hagyományokhoz híven emlékezünk az Urivi áttörés évfordulóján a 2. Magyar Hadseregre.

2015. január 12-én ( hétfő ) 16,30 órakor gyertyát gyújtunk a Kossuth téren a Hősök emlékművénél.  Beszédet mond Fejes Tibor alpolgármester. Közreműködnek Bangó János verssel, Csiki István trombitán valamint a Törökszentmiklósi Népdalkör és a helyi egyházi közösségek képviselői. 

 

Idézzük fel egy kicsit a történelmet:

Az 1942 tavaszán megszervezett 2. magyar hadsereg felállításánál fontos szempont volt, hogy a sorállomány legértékesebb része a fiatalok, itthon maradjanak az ország későbbi védelmére, ezért a tartalékosok alkották ( 30-45 év közötti korosztály ) a sereg nagy részét. A kiképzésre kevés volt az idő, gyakorlott jól képzett tisztekből is hiány volt. A hadszíntérre kiküldött több mint 200 ezer fős hadsereg hiányos fegyverzettel és felszereltséggel vívta meg a csatáit. Élükön Jány Gusztáv vezérezredes állt. A hosszú meneteléstől, ellátási nehézségektől és a harcoktól kimerült magyar alakulatok a Don nyugati partjánál 1942 júliusa és szeptembere között lezajlott, eredménytelen hídfőcsatákban szenvedték el súlyos veszteségeiket. Ezt követően a Don mentén 200 kilométeres szakaszon védelemre rendezkedtek be. Hazahozataluk szóba sem került. Egy személyi állományában, fegyverzetében megfogyatkozott, súlyos ellátási és utánpótlási gondokkal küzdő magyar sereg  számára esély sem volt  a szovjet támadás kivédésére. A végső támadás  1943. január 12-én délelőtt az urivi hídfőnél következett be. A mínusz 35-40 fokos hidegben a hatalmas túlerővel szemben még így is emberfeletti helytállást tanúsítottak a honvédek. A visszavonulást január 17-én rendelte el a parancsnok. Visszavonuláskor már csak a puszta életük mentése és a hazajutás lebegett a szemük előtt. A kor normáinak megfelelően próbálták a kötelességüket teljesíteni, ezért mindenképpen  megilleti őket a tisztelet. Az elesettek és a megfagyottak 40-42 ezren lehettek, a sebesültekkel és fogságba esettekkel együtt 100 ezer fő körüli  veszteséget szenvedett el a 2.magyar hadsereg a Don-kanyarban!

 

Visszaemlékezés Sára Sándor dokumentumkötetéből:

„ Alacsony ember…kis széles vállú magyar…bőrzsák csomó a lábain. Megállunk...hát magával mi van? Azt mondja, hogy el van fagyva a lába. Bejött és kibontotta a lábát.. Még az orvos, akinek átadtam is mondta, ez emberfeletti. Le van fagyva a lábáról bokáig a hús, csak a csontokon ment. Azt mondtam…hát nem tudtál valahova előkerülni, valahova orvoshoz? Azt mondja: Haza akarok menni, szakaszvezető úr! Haza! Ha meghalni is haza! „

 

Ne feledjük el Őket, tisztelegjünk az  emlékük előtt!