TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Szép, új ravatalozó átadása

2014-10-10 11:41

Szép, új ravatalozóval gazdagodott a katolikus temető

 

Törökszentmiklóson egyházi fenntartású temetők működnek, melyek egyike sem rendelkezett a gyász-szertartás méltó lebonyolításához szükséges ravatalozóval. Régóta váratott magára a ravatalozó megépítése, melyet október 9-én ünnepélyes keretek között adtak át a Törökszentmiklósiaknak. A kor követelményeinek megfelelő, modern ravatalozó építését a PRG Temetkezés vállalta fel és valósította meg. A beruházáshoz kapcsolódóan új urnafallal is gazdagodott a temető.

 

A PRG Temetkezési cég régi szereplője a gyászszertartási szakmának. A katolikus temető üzemeltetőjeként az önkormányzattal és az egyházzal történt egyeztetést követően vállalták fel a temető fejlesztésében való részvételt. Dr. Győri Csaba ügyvezető elismerően szólt a partnerek hozzáállásáról, segítőkészségéről, amelynek eredményeként megvalósulhatott a beruházás. A tervezés időszakában még egészen más gazdasági környezettel számoltunk, ez volt az oka annak, hogy elhúzódott a beruházás – említette beszédében az ügyvezető. Miután tevékenységünket a kegyelet teljes eljárás megvalósítása jellemzi, melyhez szükséges a ravatalozó, ezért döntöttünk a megépítése mellett. Az elkészült beruházás 250 m2 alapterületű, melyben megfelelő helyiség áll rendelkezésre az elhunyt tárolására, a ravatalnak, a temető fenntartásával foglalkozó dolgozóknak, az irodának ahol teljes körűen intézik a temetkezéssel kapcsolatos teendőket. Biztosított a belső és külső ravatal lehetősége, hiszen fedett rész került kialakításra illetve ki hangosításra. Kulturált - közöttük a mozgássérültek számára kialakított - mosdó helyiségek állnak a temetőbe látogatók rendelkezésére.

 

A ravatalozó ünnepélyes átadásán a Kodály Zoltán AMI énekkara Zsoltárt énekelt , majd Dr. Juhász Enikő polgármester  elismerően  szólt a nagyszabású beruházásról, mellyel nem csak a katolikus temető , hanem az egész város gazdagodott. „ Egy társadalmat, egy kultúrát egy várost az is minősít, hogyan gondolkodik a halottairól, hiszen ezzel  azt is kifejezi, miként  vélekedik az előtte járó nemzedékről, mennyire tiszteli a múltat, hagyományait „ – emelte ki  beszédében . Nem mindegy hogy milyen állapotban vannak városunkban a temetők, éppen ezért az önkormányzat is igyekszik segítséget nyújtani az egyházaknak.

 

A Római Katolikus Egyház részéről Bordás Péter esperes-plébános fejezte ki elismerését és köszönetét a ravatalozó elkészültéért, majd felszentelte az épületet.

 

„ Azt mondják az ember kétszer hal meg. Először a biológiai lénye a valóságban, másodszor az emberek emlékezetében”.  Akitől búcsút veszünk, azt a búcsú pillanatától az emlékeinkben őrizzük. Törökszentmiklós lakossága mostantól méltó körülmények között búcsúzhat el szeretteitől.