TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Lakossági riasztó és tájékoztató rendszer átadása

2014-03-28 09:22

Átadásra került

a lakossági riasztó és tájékoztató rendszer

 

Korszerű a mai kor igényeihez igazodó -  a belváros lefedését biztosító – lakossági riasztó és tájékoztató rendszer került átadásra 2014. március 26-án a Városházán, mely  Törökszentmiklós lakosságának biztonságát szolgálja.

 

Nagy Róberttől a JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, hogy az országban folyamatosan cserélik le a lakossági riasztó rendszereket. Többek között  Paks és a Borsodi iparmedence környékén valósult meg ez a csere, de fokozatosan az ország valamennyi veszélyeztetett településén lecserélésre kerülnek a riasztó rendszerek. Megyénkben Tiszapüspöki illetve Szolnok teljes Tiszaligeti védelme biztosított már.

 

Törökszentmiklóson 8 db hagyományos polgárvédelmi légoltalmi motor sziréna van a város különböző pontjain oszlopokra elhelyezve. A legismertebb a Polgármesteri Hivatal épületének tetején elhelyezett sziréna, melyet felváltott egy korszerű lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. Ez az eszköz a jogszabályokban meghatározott riasztási jelzéseken túl az élőbeszéd továbbítására is alkalmas. Veszélyhelyzetben a lakosság tájékoztatása élőbeszédben sokkal közvetlenebb, mivel egy csupasz jelzés hang esetén senki nem tudja, hogy milyen veszély fenyeget, milyen magatartási szabályokat kell alkalmazni önmaga és családja védelme érdekében, milyen intézkedéseket kell megtennie. Ezen rendszer segítségével el lehet pontosan mondani, hogy milyen veszélyhelyzet van és mi a teendő.

 

A berendezés tulajdonosa a Magyar Állam,  kezelője  pedig az önkormányzat. A korszerűsítés önkormányzati fejlesztés, melynek költsége 1,7 millió Ft.

 

A lakossági tájékoztató rendszerrel jelentősen javul a város közbiztonsága, ezáltal is sikerül a város védelmét megerősíteni.