TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

GYERMEKÉTKEZTETÉS A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

2020-03-20 18:51

A koronavírus járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetben is kötelező az önkormányzatoknak biztosítani az iskolai, óvodai, bölcsődei intézményekben a gyermekétkeztetést, azokban az oktatási és köznevelési intézményekben, ahol az önkormányzat az ellátásért felelős. Törökszentmiklóson az iskolai óvodai étkeztetést a Városellátó Szolgálat Iskolakonyhája biztosítja törvényi kötelezettség okán az önkormányzati óvodákban és a Hunyadi Iskolában, vásárolt élelmezésként a Pánthy és a Kölcsey Iskolákban, valamint a Szent Kristóf Katolikus óvodában.

Az új oktatási rend hétfőn indult, gyakorlatilag minden diák, óvodás otthon van jelenleg. A gyermekétkeztetés igényfelmérését az intézmények felmérték, többségében nem igényelték a szülők gyermekeik számára, akik igényelték (3 iskolából összesen 78 fő) tegnap kaptak először ebédet. A gyakorlat szerint a Konyha megfőz, egyszer használatos dobozba kiporciózza az adagot, kiszállítja az iskolákhoz, ahol, aki igényelte átveszi és otthon elfogyasztja. Tegnap szomorú volt azt tapasztalni, hogy a 78 igénylő közül 43 gyermek nem vette át az ebédet, valamennyien szociálisan rászorultak voltak egyébként.

Ma reggel az érintett iskolák igazgatóival, óvodavezető asszonnyal, a VESZ intézményvezetőjével az előttünk álló hetek, hónapok gyermekétkeztetésének kérdéseiről egyeztettünk. Hisz bizonyára elkövetkezik majd az az időpont, amikor a jelenleginél sokkal többen kérik majd az ebédet. Az az egységes álláspont született, hogy

- a jelenleg már kialakult módon, csak napi egyszeri meleg étkezést biztosít a konyha, leves nélkül, de nagyobb adagban, ezzel kompenzálva a leves elmaradását, egyszer használatos zárt edénybe porciózva már a főzőkonyhán

- az ellátás jelenleg 3 általános iskolát (Hunyadi, Kölcsey, Pánthy), a városi óvodákat és a Szent Kristóf Katolikus Óvodát érinti

- az igényeket az intézmények maguk mérik fel a saját hatáskörükben, saját eszközeikkel. Igénylést nemcsak a szociálisan rászorult gyermek, hanem az ebédfizetős is kérheti. Az igénylés visszaellenőrizhető rögzített módon történik (telefonon keresztül nem), amelyet minden intézmény maga alakítja ki. Minden szülő készüljön arra, hogy az igényfelméréssel megkeresi őt az oktatási, köznevelési intézménye.

- az ebédeket minden tanuló a saját iskolájában veszi át. Kivételesen a város keleti részén lakó gyermekek, függetlenül, hogy melyik iskolába járnak, a Bacsó úti iskolában vehetik át, ha az igényléskor ezt az iskolájuknak jelzik. Az óvodák maguk alakítják ki, hogy hol adják át az ebédet, de ezt az igények összegyűjtésekor tisztázzák az igénylő szülőkkel. A Bacsó úti átvétel lehetősége 2020. március 30. hétfőtől indul.

- FONTOS: ANNAK A GYERMEKNEK, AKI EBÉDET IGÉNYELT, DE NEM VESZI AZT ÁT, ÉS NEM JELZI ELŐRE, HOGY AZ EBÉDET NEM TUDJA ÁTVENNI, A KÖVETKEZŐ NAPON MÁR NEM TUD EBÉDET BIZTOSÍTANI, SEM AZ ISKOLA SEM A KONYHA. Ennek oka egyszerű, azért mert valami ingyen van, annak az elkészítése, kiszállítása pénzbe kerül.

Ugyanakkor telefonon egyeztett Polgármester úr azon iskolák intézményvezetőivel is, ahol nem az önkormányzati konyháról volt eddig biztosítva a gyermekétkeztetés, hogy teljes képet kapjon a városról és hogy jelezze, ha valahol szükséges ennek a feladatnak a biztosítása, akkor az Önkormányzat nyitott erre.
A Városi Bölcsőde saját konyhával rendelkezik, de szintén megkezdte az igények ismételt felmérését és szükség esetén biztosítani tudja a bölcsödés gyermekeinek az ellátását.