TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Törökszentmiklóson él a hagyomány, mert éltetni kívánjuk

2019-07-09 13:43

A Szentmiklósi Napok a legrégebbi hagyománnyal rendelkező programunk, amely az aratás, mint régi hagyomány felelevenítéséhez kapcsolódik. A kézi kaszás aratóversennyel tovább éltetjük felmenőink becsületes kétkezi munkáját azzal, hogy felelevenítjük e mesterség tiszteletét.

 

Múltidéző kiállítással vette kezdetét a 26. Szentmiklósi Napok július 3-án az Ipolyi Közművelődési Központban rendezett kiállítás megnyitóval. Szegő János az akkori polgármester felidézte az 1993 óta megrendezett programok emlékét, melyet fotók és tárgyi emlékek örökítenek az utókornak.

 

Július 4-én Zenés Nyári Estékkel folytatódott a rendezvénysorozat. Nagy sikerrel fogadta a közönség a Törökszentmiklóshoz kötődő művészek, zenekarok, kórus tegnap esti koncertjét. Igazán büszkék lehetünk a Kodály Zoltán AMI tehetségeket nevelő, gondozó tanáraira, akik hívószavára szívesen térnek vissza hozzánk az egykori tanítványok vagy pályájukat itt kezdő tanárok.  Az Arany dicséretes oklevéllel minősített Sanctonicolaum Kórus kivívta a városi közönség elismerését is.  Nagyszerű élmény volt a tegnap esti koncert.

 

Július 5-én a Kossuth téri Utcazene Fesztivál varázsolt kellemes hangulatot az odalátogatóknak. A szabadtéri zenélésre 15.30 órától várták a közönséget. A fellépők között szerepelt Simon Éva népdalénekes, Csányi Sándor a Gulyáskirály, Oszvald István „ Oszi” és fia. A Sanctonicolaum Kórus itt is fellépett. Hallhatták Varga Eriket basszusgitározni, a Szombati-Stelli gitárduót, a Rattlefish projektet, az East-Pole, a carPEDIGnem Trió, a Sötétkamra kontakt Improvizációs Mozgásműhely. Az estet a Tomor Barnabás Trió és a Tajpán zenekar koncertje zárta.

 

Július 6-án hagyományéltető programokkal vette kezdetét az aratónap, ahová a Városháza udvaráról 8 órakor hintós felvonulással érkeztek ki a vendégek. Finom falatkák, friss tepertő várta az arató brigádokat és az érdeklődőket. A kézi kaszás aratóversenyre 5 csapat nevezett be. A mintegy 30X8 méteres területen végrehajtott munkánál a zsűri figyelembe vette a gyorsaságot, a tarló egyenletes vágási magasságát, azt, hogy mennyire szóródtak szét a búzaszemek illetve az összerakott keresztek kinézetét.  Az Ipolyi Közművelődési Központ, a Polgármesteri Hivatal, a Kuncsorbai Önkormányzat valamint a Székács Mg. Szakközépiskola két csapata. Amíg az aratás zajlott a színpadon népdalokkal és nótákkal, néptánccal gondoskodtak az aratók és a közönség jó hangulatáról. Testvértelepüléseink közül a kárpátaljai Nevetlenfaluból, a vajdasági Zentáról és a szlovákiai Tornaljáról érkeztek vendégek. A kézi kaszás nemes vetélkedésben az Ipolyi Közösségi Kombó csapatát kiáltotta ki győztesként Balog Pál a zsűri elnöke. Őket követte a Székács Mg-i Szakközépiskola felnőtt csapata, és dobogós helyezett lett a Székács diák csapata is.

 

Az arató rendezvény keretében adták át a Tiszta udvar rendes ház elismeréseket. I. Mezei Zoltánné, II. Takács Vivien, III. Tóth Imre Lászlóné. Ők az elismerő tábla mellett pénzjutalomban is részesültek. De dicséretet kapott Marosné Csuri Mária, Majer Gyula és Berta István is.

 

Július 6-án este a Galambos Park színpadán könnyűzenei koncertek biztosították a szórakozást. A fellépők között találkozhattak a Goodbye Darjeeling, a Balkan Fanatik és a Paso zenekarokkal.

 

Július 7-én a Városi Sportpályán  barátságos kispályás labdarúgás keretében football bajnokságon szurkolhatott a közönség. Az eredmények pedig a következők: I. Dream Team II. Bútor FC, III. Lendület. A gólkirály Szilágyi László (Bútor FC), a legjobb kapus Dán Péter ( Dream Team)

 Ugyancsak itt zajlott a Szentmiklósi Fogathajtók baráti találkozója, jó hangulatban és balesetmentesen. A szabadidős versenyen 37 induló, három kategóriában mérte össze tudását. Az alábbi eredmények születtek.

Póni fogat: 1. Bata Imre 2. Takács Antal 3. Polgár Miklós4. Tóth zoltán 5. Kispál József 6. ifj. Polgár Miklós

 Egyes fogat: 1. Csabai Ádám 2. Csikné Gulyás Gabriella 3. Wiczián Norbert 4. Wiczián Szabolcs5. Rózsa Sándor 6. Kökény György László

 Kettes Fogat: 1. Berecz Attila 2. Tekse János 3. Kovács István 4. Simon Zsigmond 5. Berecz Antal 6. Tóth Zoltán 7. Mészáros Tibor