TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

A Kommunizmus Áldozataira emlékeztünk

2019-02-26 09:16

A Kommunizmus Áldozataira emlékeztünk

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az egy milliót. Ennyien veszítették életüket éhínségben, kényszer munkatáborokban vagy kegyetlen kivégzés által. A rendszer áldozata volt mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől. Kovács Bélát a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Törökszentmiklóson az 56’-os Emlékműnél emlékeztünk a több tízezer családjától elválasztott és kényszermunkába hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldöttekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Emlékező beszédében Csőke Tibor az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ igazgató-helyettese is hangsúlyozta, hogy e napon emlékezni kell mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Visszaemlékezésében szólt a Törökszentmiklósi áldozatokról is.

A Karcagi SZC Lábassy János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája növendékei verssel emlékezve idézték fel a múltat. A Törökszentmiklósi Népdalkör nemzeti imánk majd a szózat eléneklésével adott méltó keretet az emlékezésnek. 

Az 56’-os emlékműnél elhelyezett koszorúk, mécsesek főhajtásunkat fejezik ki a kommunizmus áldozataiért és azt is jelentik, hogy valamennyiünk kötelessége a jövendő nemzedékek előtt feljegyezni a 20. század bűneit, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.