TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Fejet hajtottunk az 56-os hősök előtt

2017-10-24 11:48

A forradalom sok emberről szólt. Sokan, sokféle helyről és sokféle okkal ragadtak fegyvert október 23-án. Egy valamiben azonban közös volt a céljuk. Magyarok voltak, igaz magyarok, és egyet akartak: független, büszke és élhető Magyarországot. Ezt jelenti számunkra is 1956, és ezért kell ma is küzdenünk – hangsúlyozta ünnepi beszédében Markót Imre polgármester.

Városunknak is vannak 56-os hősei, akik közül 2009-ben H. Tóth István, 2012-ben az Angliában élő Szarvas József, 2016-ban a Kanadában élő Bagi József kapta meg Törökszentmiklós Város Önkormányzatának 56-os Emlékérmét.

2016-ban Pólyik Istvánné Vers Ilona posztumusz 56-os Emlékérem elismerésben részesült.


Az 56-os Életfa Emlékműnél a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium diákjai idézték vissza a 61 évvel ezelőtti eseményeket, majd Palotai Ádám káplán imádsága és Kupai Szabó Kornél lelkész áldását követően helyezték el a hála virágait.

A koszorúk elhelyezésében a gimnazista diákok valamint a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Területvédelmi Osztályának főhadnagya Rivasz János és Mosonyi Márk önkéntes-területvédelmi tartalékos őrvezető segített.


Mindszenthy József bíboros mártírsorsú főpap emlékét őrzi a város önkormányzata által 19 éve állított szobor és emlékhely. Galsi Zoltán helytörténet kutató, gimnáziumi tanár idézte fel Mindszenthy József alakját és érdemeit, majd imádság mellett helyezték el nagyrabecsülésünk virágait.