TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Független Rendészeti Panasztestület

2016-06-27 11:17

A Független Rendészeti Panasztestület 2008-ban – a 2006. évi őszi, budapesti események és az ekkor foganatosított rendőrségi intézkedések, illetve azok vizsgálata hatására - hozta létre az Országgyűlés azzal a céllal, hogy a rendőrség civil kontrollját ellássa. Az Európa Tanács szinte valamennyi tagállamában működik civil felügyelet a rendőrségi tevékenység felett. Ez a kontroll – az államok választása szerint – vagy a magyar szervezethez hasonló testületben ölt formát (pl. Belgiumban és Írországban), vagy ombudsmani intézmény-rendszer látja el ezt a feladatot (pl. skandináv országok). Más államokban pedig országgyűlési bizottság vagy speciális bíróság ld. Németország gyakorolja a felügyeletet a rendőrség ilyen irányú működése felett.

 

A Testület munkájának jogi hátterét elsődlegesen a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. Törvény (továbbiakban: Rtv.) biztosítja. A Testület hatáskörébe az Rtv. IV., V. és VI. fejezetében meghatározott kötelezettség megsértésének, a rendőri intézkedésnek, annak elmulasztásának, illetve a kényszerítő eszköz alkalmazásának a vizsgálata tartozik.

 

A Testület eljárása valamennyi esetben az intézkedéssel érintett személy bejelentése alapján indul, éppen ezért fontos, hogy az állampolgárok kellő ismerettel bírjanak a jogorvoslati lehetőségeikről, illetve a Testület munkájáról.

 

A nyomtatványok elősegítik az állampolgárok minél szélesebb körű tájékoztatását, és ez – közvetve – segíteni fogja a Testület hatáskörébe tartozó rendőri intézkedések, kényszerítőeszközök alkalmazása során a jogszabályoknak megfelelő, indokolt, szakszerű és arányos feladat-végrehajtását.